Koszyk

Newsletter, rabaty i zniżki:

Batony energetyczne własnej roboty

Przygotowanie batonów energetycznych jest bardzo proste i nie wymaga specjalistycznej wiedzy odnośnie kuchni. Każdy z biegaczy bez problemu powinien spróbować sposobu na dostarczenie sporej dawki energii w ten prosty a zarazem niezwykle smaczny sposób.

Batony energetyczne maja służyć nam jako przekąska, która możemy spożyć przed, w trakcie lub po treningu. Olbrzymia ilość korzyści w niewielkim ciastku pozwoli nam przetrwać największy kryzys głodu. Batony energetyczne świetnie sprawdzić się mogą w trakcie dłuższej wycieczki biegowej kiedy to najbardziej jesteśmy narażeni na spadek poziomu cukru we krwi. W takim wypadku baton energetyczny może wydąć się wręcz zbawienny.

Batony energetyczne może komponować dowolnie, ich skład nie jest ściśle ustalony i w zależności od własnych upodobań tworzysz własna kompozycje. Szczególnie polecane komponenty to miód, kakao, czekolada owe składniki w dodatku z suszonymi owocami. Składniki te zapewniają nie tylko bombę energetyczna ale również spore walory smakowe. Najistotniejszym faktem jest by końcowa konsystencja batona była zbita i dostarczała dużą wartość odżywczą. Batony energetyczne w swoim składzie powinny mieć jak najwięcej cukrów prostych, pozwoli to na szybsze dostarczenie energii do naszego organizmu. Dodatkowo możemy dodać do batona nieznaczna ilości orzechów czy pestek. Pestki dyni czy orzechy laskowe będą dłużej się rozkładać i dostarczą nam nieznacznej ilości tłuszczy co jest świetnym atutem gdy nasz wysiłek będzie trwał jeszcze przez dłuższy czas.

Baton jaglany z żurawiną

phot_news01

550g kaszy jaglanej ugotowanej na dość miękko
1 duży dojrzały banan, rozgnieciony na papkę
70g czekolady gorzkiej posiekanej na grube kawałki
3-4 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 kubka płatków owsianych
1/3 kubka brązowego cukru
2 łyżki oleju kokosowego
garść żurawiny suszonej
garść orzechów włoskich posiekanych
szczypta soli

phot_news

Kaszę jaglaną wrzucamy do zimnej wody i gotujemy aż do uzyskania miękkiej konsystencji. Kolejnym krokiem jest wymieszanie kaszy z płatkami owsianymi, olejkiem kokosowym oraz rozgniecionym bananem. Następnie dodajemy sól, miód oraz cynamon, wszystko dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy do masy czekoladę, żurawinę oraz orzechy. Tak gotową masę wrzucamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika na około 40 min o temperaturze 180 C. Pieczemy tak długo aż wierzch batona stanie się lekko brązowy. Baton stężeje po ochłodzeniu.

Baton owsiany z bananem

phot_news04

2 i 1/2 kubków płatków owsianych górskich albo jakichkolwiek innych; ja użyłam mieszanych
2 duże dojrzałe banany albo 3 mniejsze rozgniecione widelcem na papkę
szczypta soli
2 łyżki miodu
garść suszonej żurawiny
garść orzechów laskowych posiekanych
duża garść daktyli suszonych, pokrojonych na drobne kawałki
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka cynamonu

phot_news03

Skrojone banany dodajemy do płatków owsianych. Dodajemy olej kokosowy oraz miód, całość dokładnie mieszamy a następnie dodajemy resztę składników. Masę wykładamy na blachę do pieczenia o wymiarach 20×20, uprzednio wykładamy ją papierem do pieczenia tak by ciasto nie przywarło do jej brzegów. Ciasto pieczemy przez 30-40 minut aż do zarumienienia się brzegów. Gotowy baton tniemy na małe kawałki.

Prosty domowy sposób na przekąskę, która jest o wiele smaczniejsza od batonów, które możemy kupić w sklepach. Samo przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu a na pewno zyskamy zdrowy i  niezwykle energetyczny produkt na dłuższe wybiegania.